Saturday, September 17, 2011

Thursday, August 18, 2011

David Villa Hina Islam! – Mesut Ozil


Pemain sensasi Barcelona iaitu David Villa mungkin mencetuskan kemarahan umat islam apabila dia menghina agama islam semasa perlawanan antara Barcelona vs Real Madrid yang dimenangi oleh Barca dengan keputusan 3-2.
Pertengkaran antara Mesut Ozil dengan Villa bermula apabila pemain Real, Marcelo membuat terjahan keras kepada pemain Barca iaitu Fabregas. Selepas itu, kesemua pemain campur tangan sehingga Villa mengeluarkan kata-kata yang menghina agama Islam. Ozil yang berang tindakan Villa itu terus bertengkar dengan Villa.


Kenyataan Mesut Ozil :-
I was defending my religion, because David Villa insulting Islam! – Mesut Ozil

So, kita sokong lah pemain bola yang beragama islam terutama Mesut Ozil ini. David Villa nama je pemain startapi tidak hormat agama Islam, buat apa. Kalau nak boikot dia lagi baik.
Disamping itu, pemain baru Barca, Fabregas menyindir pengurus Arsenal iaitu Wenger dengan menyatakan bermain di Barca lebih baik daripada bermain di Arsenal kerana tidak sampai 48 jam dia berada di Barca, dia sudah mendapat piala.

Wednesday, August 17, 2011

inikah sebenarnya cara seorang perempuan meluah rasa???

salam . entry tentang dia
-diam
-memendam rasa
-terlalu gelojoh

aku dapat 2/3 msj daripada kawan dye la kononye , tapi pakai no dye . asal ?cakap sakit la apela , tu orang kata nak tarik perhatian . aku pon terfikir macam tu jugak , jadi aku pon biarkanlah . kalau betul nak cakap sendiri . jangan nak suruh orang sampaikan . BOSAN lahh macam 2 . dah besar kann ?? aku risau ahh gak mula2 bila baca msj 1 ngan 2 . tapi , biar ahh . bnde 2 boleh buat aku down macam dulu . karut je bnde2 ni . kalau korang ade jadi macam ni buat bodo je . jangan layan ahh . tipu je semue tuu . karut . sakit ka apa ka , nak cerita kat orang buat apa kann ?? simpan sorang sudahh . 

bila nak sembuh ???

kadang2 belog neh bukan tempat untuk kita bercerita masalah pon ade sebab ???? nevermind . kaki ohh kaki . bila nak sembuh , minggu ni balik kk aku nak urut jugak . lepas clebrate brthday ABE tadi aku main ftsal , kaki sakit main lah keeperr . senyap je , cerita kat orang pon buat apa ye tak ?? badan nak demam , bila macam ni la masalah nak datang mencurah2 . biasalah , lumrah kehidupan manusia la kann ?? nak buat camana ? aku ta suka ahh kena paksa2 . tolong bagi ruang sikit nak bernafas dengan tenang boleh xawak ??? sorry lahh . salam 

bertemu kawan lama ~!!

salam semua . amacam hari ni ? sehad ?? HAHA ! 2/3 hari ni aku tekanan sikit ahh(ada sebab tertentu) . semalam boleh plak lect bagi kerja kena temu ramah orang . haha . aku pon tataw nak temuramah sape . tapi lect 2 bagi panduan ahh sape yang kitorang boleh interview . dalam senarai 2 dye tulis ahh pak guard,librarian,technicion,makcik cleaner ngan student jabatan lain . satu group 3 orang ! aku 1 group ngan abe n dudin . First , dudin interview librarian . haha . mula2 ada sorang tengah jaga bilik cc dalam library 2 . haha . aku dah la segan , aku pun suruh la dudin g interview . hahaha . lepas dah setle sume aku plak kena interview . kitorang jalan ahh area cafe . tengok2 aku nampak senior aku kat tknik dulu . haha . memang MANGSA ahh crita dye ~!! WAHAHAHA . aku terus jerit ahh . MIRA ! haha . dye paling trus aku panggil , ntah macam mana aku jadi agak gentle plak smalam ntah . aku sndiri pon plik wehhh ~!!! haha . tapi dugaan gak ahh mira ni , nak interview pon dye suruh tunggu jap coz nak bli makanan bukak puasa . yang peliknye pukul 12 lebih dah beli makanan ?? haha ? HAHAHAHAHA . ok , tolak tepi dah settle ngan dye . abe plak g interview guard !!! lepas 2 kitorang pon balik ahh rumah coz class kol 2 . malam plak aku g umah pepon coz nak g mlepak ngan mmber lama aku kat tknik dulu Izwan nama dye . fuhhh , rumah MIRA 2 plak sebelah umah pepon kann ?? dan la aku menganjing dye jap . HAHA . lepas 2 aku ngan pepon tros g tanjung malim lepaking . sampai je aku msj ahh wan 2 ,dye cakap kat cc so kitorang pon gerak ahh g cc tempat dye lepak tu . bila dye klua , perkataan first klua dari mulut aku korang taw ape ?? YA ALLAH besar betol wan !!!! hahaha . mendadak gila kot badan dye dulu dengan skarang . takut aku tengok ! haha . aku maintained je , haha . gila betol kawan2 aku . kitorang mlepak kejap je ,lebih kurang dalam kol 2 aku balik umah dahh . pening kpale plak . haihhhhhh . tapi puas ahh , 3 jam yang bermakna . hu ha hu ha , balik umah ! bila lagi kann nak jumpa mmber lama . bila jumpa mmber lama , teringat kenangan lama . kenangan yang sebenarnya menjadikan aku manusia hari ni . terima kasih kepada semua kawan2 yang datang dan pergi . haha . korang sume terbaik ! serious sembang . aku sayang sume kawan2 aku . huh ! 2 je kot . salam ~!!!!

Monday, August 15, 2011

cinta kontrak ?? HAHAHA

salam semua . haaaaaaaaaaa , korang pernah dengar pasal cinta kontrak ?? mesti ta penah kann ?? slalu yang kiita dengar kawen kontrak je betul x ?? haa , ni nak habaq mai pasal cinta kontrak tengok camana . aku dapat ilham nak menulis pasal bnde cam gini pasal kawan aku bukak crita pasal cinta di zaman sekolah ngan IPTA . hahaha . lawak x lawak sangat ahh dengonye .
HAH ! definisi kawin kontrak ~!!!- “Antara sebab berlakunya kahwin kontrak ini kerana wanita itu mahukan anak untuk mewarisi kekayaannya dan selepas berkahwin dan mendapat anak, pasangan itu akan berpisah seperti yang sudah dipersetujui.
“Lelaki yang sanggup menjadi suami secara kontrak ini pula akan menerima bayaran bulanan, mendapat kemudahan termasuk diberi kereta dan menjalankan tanggungjawab minimum sebagai suami kerana wanita itu mempunyai kemampuan untuk menyara keluarga.
“Wanita seperti ini biasanya seorang yang berdikari dan tidak memerlukan duit lelaki itu, sebaliknya hanya mahukan anak secara sah menerusi perkahwinan dan hubungan yang dijalin boleh diumpamakan seperti ikatan perniagaan saja
haH !  ni plak ape yang aku maksudkan dengan cinta kontrak ~!!!
-maksudnya .
kita mulakan pada peringkat IPTA ye ?? selalunyalah kan ? tak cakap bnda ni betul atau tak lahh . bila kita blajar kat sesatu Institusi pengajian tinggi msti ahh tertarik kat sorang dua dan ada niat nak couple . KAN ? kNA ? kAN ?? HAHAH / byase ahh tuuu . bila dah couple mula2 sayang ahh . tapi bila dah habis study apa jadi ?? bERANTAKAN , GADUH ? lepas 2 clash ? ea kahh smua ini ? ade betul ada hikmahnya . jadi cinta kontrak ni macam bila kita terikat pada satu jangka masa je ahh . dalam contoh yang aku bagi ni time study ahh slalunya . moga2 anda semua terhindar . nak cari awek cari ahh yang dekat2 macam aku . InsyaAllah selamat sampai bila2 . sekian . maw study ahh . haha  . salam semua ~!!!

Sunday, August 14, 2011

hati banyak senang !!!

salam semua . huh ! lega kot . M.U menang game ngan west brom tadi 2-1 sudah memadai kann ?? pasukan pilihan suma draw . Chelsea , Liverpool ngan Arsenal . malam smalam time team Arsenal main briye aku g tengok kat lua . hari ni , time team fav aku main  aku tengok kat http://www.p2plive.net/ jee . walaupun sangkut2 tapi layan ahh kann ?? gila , baru first game je pon happy bagai Final UEFA plak . haha . lantak aku lahh kann ?? pduli apa orang nak kata sebab nak habaq mai ni . aku memang kaki bola , jadi kalau team yang aku suka menang . MEMANG aku RIUH la crite dye . main PES menang , M.U pon menang , FTSAL smalam pon king court sampai dah tak lalu . ape lagi yang tak memihak aku ?? haaa , ni bnda dya . Quiz MICroP ngan subjek Pn Zuraiti . memang susah ahh subjek dyorang . jadi , sebelum nasi jadik bubur . tutup laptop , ttup lagu jiwang . angkat sebatang pen kasi study lahh . haa , vdeo tak klua g kat Youtube . kalau korang nak tengok search la sendiri nanti ye ?? salam semua /////

Saturday, August 13, 2011

okay !! dah rindu makayah ! sedekahkan Al-Fatihah setiap hari kepada mereka ok kawan2 ???







Rassulullah SAW pernah bersabda :

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak
kira masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu
akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :
" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak
meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang
hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada
kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ....tadah tangan dan Bayangkan
wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2
Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki
Oleh Allah SWT..

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... .. . Cuma jangan
lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah ,
- rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
STPM, IJAZAH dsb nya.....tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa
kita untuk ibu dan bapa kita.....Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita,
waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau
malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)

Caranya : 'YA
ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua
mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan
lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn
yarabillialamin. ..." (Doa
ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)

Untuk yang sudah meninggal :
"YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah
bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah.......

astagha . ancaman kepada islam . MURTAD di Gereja DUMC !!!!



GAMBAR ini dirakam ketika pihak polis dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu dan menahan 12 umat Melayu yang mengikuti Majlis di Gereja DUMC, Petaling Jaya. 2 lelaki di atas merupakan antara yang disyaki telah murtad dan menganut Agama Kristian. Melihat daripada 2 gambar di atas, ternyata masing2 masih muda dan berumur dalam lingkungan remaja. Apa sebenarnya yang mendorong mereka untuk mendekati Kristian. Adakah benar syiar Islam semakin dimertabat dan diaplikasi dan disebarkan dengan lebih baik sejak pengambilalihan kuasa Kerajaan Pakatan? Dahulu dengan rasa bongkak menghina Kerajaan BN Selangor gagal membentuk akhlak anak2 muda Negeri dengan lebih baik. Kini bukan sahaja bertambah baik, malah memilih untuk memeluk Agama lain. Ini bukan lagi soal moral. Akidah sudah terpesong terus. Mana dakwah Islam yang kononnya dikatakan telah berjaya disebarkan dengan lebih agresif dan efektif sambil menghina Kerajaan BN dahulu yang kononnya hanya dok sibuk menjaga harta masing2. Sekurang2 nya semasa zaman pemerintahan BN Selangor, tiada kes2 Murtad yang melibatkan di antaranya anak2 Muda seperti gambar di atas? Jika dibiarkan Kerajaan Negeri membenarkan penyebaran Agama2 Kristian secara berterusan, maka kita akan lihat ramai di kalangan Orang Melayu di Selangor tidak lagi menyambut Hari Raya Aidilfitri, akan tetapi menyambut Kristian. Pihak Polis tidak akan dibenarkan menahan sebarang orang Melayu yang tidak berpuasa di bulan Ramadhan kerana ada di kalangannya beragama Kristian. YA Allah. Bukakanlah hati 12 anak2 Melayu ini agar kembali ke Agama asal iaitu AgamaMu Ya Rabbi. Ya Rahman Ya Rahim.. Jikalau benarlah ini hasil pemerintahan Kerajaan Negeri Selangor sedia ada, kau bantulah kami.. Tumbangkan Kerajaan ini.. Kerana Maruah AgamaMu bukan sahaja tercalar, malah Pemimpin2 Islam di peringkat Kerajaan Negeri Selangor ini turut bersubahat menegakkan yang salah. Allahu Rabbi.. Amin. 

kehidupan di rumah sewa

salam . hari ni tinggal 4 orang je kat rumah sewa aku . yang lain semua sibuk balik kampung . tatw ahh nak kate ape buat kat umah tuu kann ?? mgkin semua sibuk nak cari tempat LI la kot . aku dah ada tmpat jadi xde ahh nak rasa runsing lagi . fuhhh , tinggal ahh 2 budak letrik 3 orang budak mechi . yang 3 orang budak mechi neh berbuka kat poli ,dyorang buat BBQ plak . jadi aku berbuka 2 orang jelahhhh . agak suram ahh kan keadaan rumah , xbising macam byase . kejap lagi mmber aku yang sorang ni pgy trawih tinggal ahh aku sorang2 . dah lama xpgy trawih !! kaki aku bngkak . haha . 2 ahh , nak main sangat ftsal sudah injured . padan lahh muka !!!
xpelahhh , sekurang2nye ade ahh masa nak study . minggu depan Isnin ngan slase ade quiz tapi masuk banyak bnde kot !!!! arghhhhh ~!! tention , nak buat camana kann ?? nak score study je ahh !! bukan ape ! tanak main2 macam 2 sem yang dah lepas . malam ni agak bosan ade mmber ajak main ftsal , kalau ade kaki aku msti nak main pnye ! bukan boleh manjakan sangat kaki ni kann ?? trawih kat rumah je ahh malam ni . HAHA . k la semua . maghrib dulu . salam /////

Thursday, August 11, 2011

18 JAM SEBELUM USTAZ ASRI PERGI TAK KEMBALI


Ikuti kisah luahan hati seorang sahabat kepada Allayarham Asri bin Ibrahim ini...
Semuanya bermula dari satu panggilan, tengahari 12 Ogos 2009….

ASRI: Assalammualaikum! Man, anta kat mane?

AKU: Kat syurga… hehehe (gurau. Sebenarnya baru bangun tidur)

ASRI: Cit! ana pun nak jadi cam anta lah! Hahaha… (melayan gurauan)

AKU: Maqam ana lain, hehehe. Anta, ALLAH jemput direct; lagi hebat!
(masih lagi mood gurauan @ isyarat?!)

ASRI: Dah! Dah! Jadi tak jumpe?

AKU: Jadi. Kenape?

ASRI: Jumpe lewat sikitlah. Ana nak meeting dengan rabbani. Pas tu jumpa Pyan jap kot.tapi tak tahu lagilah…

AKU: Cam ni lah! Anta setel semua, anta call. O.k?

ASRI: O.k! Insya’ALLAH

Seperti yang dirancang kami pun bertemu di area Taman Dr. Ismail. Kami bercerita segala kisah yang mungkin termasuklah perihal Rabbani, tugas dakwah dan agenda projek baru bersama.

AKU: Insya’ALLAH, takde aral melintang album zikir baru anta dengan Hijjaz kuar Ramadhan ni

ASRI: Album mane ni?

AKU: Kan kita ade dua album yang belum release lagi. Satu, yang amalan orang-orang melayu. Satu lagi yang Ratib Hadad tu.

ASRI: Abis anta kuar mane dulu?

AKU: kuar yang ada amalan tok janggut, mat kilau, tokku paloh tu. O.k tak?

ASRI: mmm…bagus gak tu. Jarang ada konsep album macam tu. Paling kurang ada gak yang amalkan. Ana pun dapat saham kat sana nanti.

AKU: Anta tahu title album ni

ASRI geleng kepala. Kemudian didongak-dongak kecil kepalanya dengan matanya yang turut bergerak-gerak sebagai isyarat mahu tahu.

AKU: Amalan Perisai Ghaib! 

ASRI: Fuhyooo!!! Masya’ALLAH! Masalahnya ana sendiripun tak ghaib lagi.

AKU: mana tau….tah-tah anta ni dah jadi wali …..

ASRI: Amin!!!!

Kami gelak besar selepas tu. Semua yang ada di restoran itu memandang.

ASRI: Man, anta nak tengok ana ghaib tak?

AKU: Cubalah…….hehehe

ASRI: Tapi kalau ana tak datang balik, anta cari ana tau. Jangan nangis lak….

Kemudian, ASRI bangun dari tempat duduk dan berlalu dari situ…

AKU: Hah!? Nak pi mana pulak tu???

ASRI: Tandas lah! Ni ghaiblah ni. Ghaib dari mata anta…(tersengih)

AKU tergelak. Tersengih. Pandai ASRI kenakan AKU. Beberapa minit kemudian, ASRI kembali. Kami pun bercerita layaknya seorang sahabat dengan sahabat – persis abang dan adik; tentang buku ASRI yang terbaru. AKU ceritakan susunan buku yang hampir siap itu.

ASRI: Okey tu…tapi ana letak tajuk buku kali ni boleh?

AKU: cantikkkk! Apa dia?

ASRI: Maaf, Kalau Aku Tak Sempurna…. Ok tak?

AKU: Wah! Ini sudah lawan ayat namanyer….hehehe

Tawa kami berderai lagi….. Kami terus berceritera lagi, tentang jodoh AKU pun ada; sempat juga sekali dua AKU terkena sedas dua nasihatnya. Kata-katanya kali ini begitu mengesan sangat di hati AKU.

ASRI: Man…apa pun, ana setuju jer dengan anta. Ana nak balik awal lah ari ni. Rasa letih. Penat. Esok 9 pagi nak gi RTM , ada program…

AKU: Okeylah! Anta baliklah terus. Rehat.

Kami pun bersalaman. Kuat genggamannya. Ditepuknya bahuku beberapa kali. Kami berpecah arah. Tak jauh kaki AKU melangkah, ASRI memanggil.

ASRI: man, anta tahu tak? Dah lebih 15 tahun kita berkawan kan? Tapi takde satu pun gambar ana dengan anta. Meh! Sini kita tangkap gambar jap…

AKU: hahaha…merepeklah! Tak penting tu. Lain kali ajer lah.
Malu lah nak bergambar dengan orang yang wajah ahli syurga ni

ASRI ketawa melihat keletah malu-malu kucing AKU. Dan aku pun terus meninggalkannya tanpa menunaikan permintaan itu. Yups! Permintaan terakhirnya… kami berpisah untuk berpisah selamanya!

Ya ALLAH…aku rindu. Aku semakin rindu. Rindu sangat.

“33 jam yang lalu, dia masih tak lokek dengan senyuman, dia mampu bercanda tawa di sebuah pertemuan hati ke hati. Tapi hari ini tadi, dia kaku – diam seribu bahasa – namanya ku panggil tak bersahut lagi. Tangan yang semalam bersalaman, menjadi tangan yang memandikannya; mengkafaninya.

Ya ALLAH benar kah semua ini? Mimpikanlah ini semua!!!!!”

SILA KLIK BUTANG 'SHARE' SELEPAS MEMBACA 







*p/s ; sumber dari FB .
seriously , aku sendiri rase sayu bila baca bnda2 macam ni kot . hari ni mungkin dialog sama gak kita guna sebelum kita pulak pergi . apa yang pnting sekarang , tambahkan amalan . sesungguhnya hari perhitungan xlama lagi . tinggalkan cinta duniawi dan cintailah pada yang sejati .
sekian . salam /////